Wanneer moet magnesium worden ingenomen?

Suplements

Wanneer moet magnesium worden ingenomen?

Magnesium is een van de belangrijkste elementen in het menselijk lichaam. Het wordt in de volksmond ‘het element van het leven’ genoemd: het is betrokken bij meer dan 300 cellulaire processen, en een tekort eraan brengt een aantal onaangename gevolgen met zich mee. Wanneer moet magnesium worden ingenomen en hoe moet het worden gebruikt?

De invloed van magnesium op de gezondheid

Magnesium heeft een enorme invloed op onze gezondheid: het ondersteunt de stofwisseling, versterkt de botten en het cardiovasculair systeem, en heeft een positief effect op de weerstand. Het remt de aggregatie van bloedplaatjes en vermindert bestaande ontstekingen, zodat het risico op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen of een hartaanval sterk afneemt. Het geeft ook een uitstekende ondersteuning aan het immuunsysteem, omdat de cellen van het immuunsysteem infecties en ontstekingen veel sneller en effectiever aanpakken, en astma- en allergiesymptomen worden minder hardnekkig. Magnesium beïnvloedt ook het spijsverteringsproces en is, in combinatie met calcium en vitamine D, betrokken bij de botopbouw. Het is onmisbaar voor een juiste opname van vitamine D3 en helpt bij de opname van kalium. Het heeft een aanzienlijke invloed op de functie van grijze cellen en neurotransmitters, waardoor het geheugen verbetert, slaperigheid afneemt en depressie en angst verminderen. Interessant is dat magnesium ook het risico op diabetes vermindert, de schildklierfunctie regelt en zelfs menstruatiepijn verlicht.

Wanneer moet magnesium worden ingenomen?

De gevolgen van een magnesiumtekort

Veel mensen die dagelijks last van allerlei vervelende klachten hebben, beseffen niet eens hoeveel daarvan het gevolg kunnen zijn van een magnesiumtekort. De oorzaken worden meestal toegeschreven aan vermoeidheid, stress of leeftijd, maar heel vaak ligt de oorzaak ergens anders. Hoe manifesteert een magnesiumtekort zich? Meestal is er sprake van een verminderde weerstand, die wordt gekenmerkt door frequente infecties of verkoudheid, meestal in combinatie met hoofdpijn. Slaapproblemen, gebrek aan energie en prikkelbaarheid beginnen op te treden, of er is sprake van beenkrampen, zwak haar, verzwakte nagels en gewrichtspijnen. Als deze symptomen gedurende langere tijd aanhouden, is het een goed idee om je bloed te laten onderzoeken en de magnesiumspiegel te laten controleren. Anders kunnen de symptomen verergeren en leiden tot zenuwpijn, spierkrampen, migraine en zelfs depressie en angst. Bij vrouwen kunnen de symptomen ook een toegenomen intensiteit van menstruatiepijn of aan de menopauze gerelateerde symptomen omvatten, en bij mannen kan een verlaagd magnesiumgehalte de beweeglijkheid van de zaadcellen negatief beïnvloeden en bijgevolg de vruchtbaarheid verminderen.

Wanneer moet je magnesium innemen?

Magnesium is verantwoordelijk voor de werking van bijna alle processen die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Het zit in veel voedingsmiddelen zoals aardappelen, bananen, vis en zeevruchten of kookgranen. De aanbevolen magnesiumdosis voor een volwassene bedraagt ongeveer 300 tot 320 mg voor vrouwen en 400 tot 420 mg voor mannen. Als je het vermoeden hebt dat je met je dagelijkse maaltijden niet de aanbevolen dosis magnesium binnenkrijgt, is het raadzaam een supplement te gaan gebruiken om je lichaam extra te ondersteunen.

Het wordt aanbevolen magnesium vooral ‘s avonds in te nemen, omdat het het stressniveau helpt te verlagen, het inslapen bevordert en overmatige spanning tegengaat. Er bestaan echter geen contra-indicaties om het ook in de ochtend in te nemen. Het belangrijkste aspect van de supplementatie van magnesium is het regelmatige gebruik ervan.